2012/08/23

 

Spomalená klávesnica - problém s XFCE a a11y

Občas tak raz za pár dní sa mi stalo, že prestala reagovať klávesnica. Reštart systému sa dá spraviť aj myšou, ale je to nanič hlavne keď má človek rozrobenú dôležitú prácu.

Potom som náhodou zistil, že klávesnica žije, len má posunutý čas reakcie na stlačenie klávesy z 0 na cca 500ms. Veľmi núdzovo sa na tom písať dá, ale je to nanič.

Dnes sa mi zase klávesnica prepla do spomaleného módu, tak mi napadlo, že skúsim pripojiť externú klávesnicu, či je choroba v hw alebo v sw. Externá USB klávesnica fungovala bez problémov, tak som začal podozrievať klávesnicový chip môjho úbohého notebooku.

Po troške googlenia som ale našiel potešujúcu odpoveď - je to problém svojvoľného zapínania "Slow keys" funkie z Accessibility (a11y) balíčka.

Jednoduché riešenie je podržať sltačená Shift cca 10s kým sa nevypne accessibility funkcia (funguje to). Ak máte nainštalovaný xfce4-notifyd tak to vypnutie systém aj zobrazí.

Úplné vypnutie navrhol Tomáš Smetana a pozostáva z prekonfigurovania gdm ktorý vlastne spôsobuje toto náhodné zapínanie:
  1. create a new file in
    /etc/dconf/db/gdm.d/
    with a number prefix (the highest one in the directory, e.g. 01-no-a11y-keyboard)
  2. content:
    [org/gnome/desktop/a11y/keyboard]
    enable=false
  3. run
    dconf update
Reštart gdm spravím až pri najbližšom reboote, zatiaľ budem používať vypínanie pomocou dlho stlačeného Shiftu.

Komentáre: Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]





<< Domov

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prihlásiť na odber Príspevky [Atom]